8 Ağustos 2014 Cuma

Geçmişten Bugüne Çikolata

Tatlı yiyelim tatlı konuşalım der, misafirlerimize sunarız, özel gün dediğimizde aklımıza gelen ilk hediye çikolata olur, canımız mı sıkıldı veya moralimiz mi bozuk? İlk aklımıza gelen kurtarıcı çikolata olur…
Lezzeti kadar hayatımızdaki yeri de çok önemlidir. Hem en sevinçli hem en sıkıntılı anlarımızın ortağı, yoldaşı olur o…
etrafınızda birçok çikolata gurmesi bulabilirsiniz, her çikolata hakkında en ince tatlara kadar detaylandırma yapan birileri vardır hep etrafınızda hatta bu kişi siz bile olabilirsiniz, çikolata deyip geçmek doğru olmaz, çikolatadan çikolataya fark vardır,
Maya toplumunda kakao için “Tanrıların Besini” olarak bahsedilmesinden yola çıkarak, günümüzde olduğu gibi geçmişte de çikolatanın çok değerli olduğu sonucuna ulaşabiliriz. Geçmişten günümüze gelecek olursak birçok bilimsel araştırmaya malzeme olmuştur çikolata, neden mi nedeni şudur ki çikolata çok lezzetlidir ve lezzetli olan herşey de nasıl olsa sağlıksızdır düşüncesinin ne derece doğru ne derece yanlış olduğunu tesbit edebilmek..

Yapılan bilimsel araştırmalara bakacak olursak çikolatanın vücutta serotonin adı verilen mutluluk hormonunun salgılanmasını arttırdığı ve stresli kişilerin bu rahatlatıcı etki nedeniyle çikolataya yöneldikleri saptanmıştır.
Ayrıca çikolatanın ve hammaddesi olan kakaonun antioksidan öğeler bakımından zengin olduğu tespit edilmiştir,  antioksidanın ise kalp hastalıklarına ve kansere yakalanma riskini azaltabileceği bilinmektedir. Ayrıca çikolatanın bağışıklık sistemini güçlendirdiği de bilinen bir gerçektir.
Çikolatayı aynı zamanda iyi bir mineral kaynağı olarak da düşünebiliriz. Sütlü çikolatalar, içerdikleri süt nedeniyle kalsiyum açısından zenginken, çikolata en saf hali ile bile magnezyum ve potasyum kaynağı olarak gösterilir.
Çikolatanın tüm bu olumlu etkilerinin kakaoya bağlı olduğu söylenmektedir, dolaylı olarak da kakaonun kalitesi ve bunu sonucunda da çikolatanın kalitesine bağlı diyebiliriz., burada kalite faktörü devreye giriyor, çikolatanın zararlı etkilerini bertaraf edebilmek için uygun miktarda ve aşırıya kaçmamak şartı başta olmak üzere yediğimiz çikolatanın kalitesine dikkat etmekten geçiyor. Fazlasını tükettiğimizde bizim için fazladan kalori kaynağı olmakla kalmaz,sağlığımız için zararlı olan yağları vücudumuzda depolamamıza neden olur.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder